Tanya Shelnutt

chirping belt and loss of power?

5 posts in this topic

OK so I have a 2014 Spark.  We were on a  road trip saturday and the car started making a  chirping noise like a belt starting to squeak.  At the same time it would shift oddly and hesitate somewhat.  It wasn't a hard jerking shift but enough to be noticeable.  The chirping was simultaneous with the jerking/ shifting/ whatever it was doing.  We stopped at a dealership and they repaired some recalls including a transmission pulley, but after driving about 20 miles it started doing it again.  Has anyone had this happen before, and what is it?  The chirp last anywhere from one second up to 3-4 seconds.  Every mechanic I have talked to says they have no idea and cant duplicate the problem.  Any thoughts?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

I never had that issue with the spark, I had something similar in a previous vehicle where the ac was overcharged and the compressor locked up. Squeak was from the serpentine belt, loss of power was from the engine trying to turn the locked compressor. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/21/2016 at 3:14 PM, Tanya Shelnutt said:

OK so I have a 2014 Spark.  We were on a  road trip saturday and the car started making a  chirping noise like a belt starting to squeak.  At the same time it would shift oddly and hesitate somewhat.  It wasn't a hard jerking shift but enough to be noticeable.  The chirping was simultaneous with the jerking/ shifting/ whatever it was doing.  We stopped at a dealership and they repaired some recalls including a transmission pulley, but after driving about 20 miles it started doing it again.  Has anyone had this happen before, and what is it?  The chirp last anywhere from one second up to 3-4 seconds.  Every mechanic I have talked to says they have no idea and cant duplicate the problem.  Any thoughts?  

Known issues with the Jatco-7 CVT tranny are many and some can be fixed by reprogramming and belt replacement..ultimately many have had the CVT replaced under warranty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry to bring back old thread, didn't want to start a whole new one describing the exact same issue I'm having.

 

I'm also having Tanya's issues. I did go ahead and replace both belts(serpentine and AC belt) and now the belt chirping noise is gone. But now the car still does shift oddly/hesitate. 

 

Went ahead and replaced the spark plugs, no resolve

took to mechanic, they drove and were able to find cylinder 1 and 4 slight misfire but no engine code. Unable to determine issue

took to dealership, unable to replicate issue and also went on a ride with one of their mechanic and car wouldn't hesitate(my luck)

Dealership told me to keep driving until I get an engine code to pop up and after just getting back from driving for an hour, still no engine code

 

Anyone have this issue/know of a fix?

 

thank you 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have been having that exact problem for over a year. Dealer can't find any issues. It's getting worse. I'm just shy of 100k miles. I plan on trading it soon. Our 2013 Spark had a complete engine replacement at 35k miles. I had high hopes for these cars but unfortunately they just aren't living up to the GM reputation.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now